Rusia AMENINȚĂ UE cu acțiuni puternice dacă utilizează activele ruse /Kremlinul acuză Occidentul că exercită presiuni asupra Chinei

Rusia AMENINȚĂ UE cu acțiuni puternice dacă utilizează activele ruse /Kremlinul acuză Occidentul că exercită presiuni asupra Chinei
Publicat: 21/03/2024, 14:57

Moscova intenționează să aplice măsuri puternice de retorsiune dacă Uniunea Europeană va utiliza activele ruse blocate prin sancțiuni, avertizează Kremlinul, acuzând UE și Statele Unite că exercită presiuni asupra Chinei pentru restricționarea tranzacțiilor financiare cu Rusia.

Comisia Europeană a formulat o propunere legislativă prin care profiturile generate de activele ruse blocate în Uniunea Europeană prin sancțiuni ar urma să fie transferate în proporție de 90% Kievului. Conform estimărilor, profiturile produse de activele ruse se ridică la 2,5-3,0 miliarde de euro (2,7-3,3 miliarde de dolari) anual.

Activele ruse sunt gestionate de sistemul central de garanții financiare din Uniunea Europeană, în principal de grupul Euroclear.

”Este o propunere bună. Cred că este o modalitate rezonabilă, ideea de a aloca profiturile predominant pentru achiziția de armament are sens”, a reacționat joi Alexander De Croo, premierul Belgiei, țară care exercită Președinția semestrială a Consiliului UE.

Kremlinul amenință cu acțiuni judiciare și cu măsuri de retorsiune

Administrația Vladimir Putin a avertizat, joi, că va aplica măsuri de retorsiune puternice împotriva Uniunii Europene.

”Sigur că vom folosi toate mecanismele judiciare posibile, cele disponibile acum și cele din viitor. Și nu vom reacționa simetric, pe bază de reciprocitate, ci vom alege diverse metode, care corespund intereselor noastre”, a avertizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția Reuters.

Compania financiară multinațională Euroclear, cu sediul în Belgia, a avertizat în februarie că planul Grupului națiunilor puternic industrializate (G7) de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni pentru garantarea creditelor destinate Ucrainei riscă să afecteze stabilitatea financiară a Europei.

Lieve Mostrey, directorul companiei din Bruxelles specializată în stocarea activelor financiare, a declarat că planul G7 ”s-ar apropia de confiscarea indirectă” a activelor ruse, ceea ce ar expune grupul unor litigii.

”Folosirea activelor care nu îți aparțin ca garanții se apropie de o confiscare indirectă sau de un angajament de confiscare în viitor, ceea ce ar putea avea exact aceleași efecte pe piețe ca și confiscarea directă”, a atras atenția Lieve Mostrey, subliniind că o astfel de inițiativă ar expune Euroclear unor litigii.

Administrația SUA insistă să fie confiscate activele Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei, dar Germania, Franța, Italia și Banca Centrală Europeană s-au opus, argumentând că activele străine beneficiază de imunitate în virtutea reglementărilor internaționale și avertizând că ar putea fi subminat sistemul monetar european, care ar putea începe să fie considerat nesigur.

Rusia acuză SUA că exercită presiuni asupra Chinei

Statele Unite exercită presiuni intense asupra Chinei pentru a adopta o linie politică dură față de Rusia, blocând anumite tranzacții bancare, a acuzat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.

Administrația de la Washington a amenințat China și Turcia că se expun sancțiunilor occidentale dacă mai permit tranzacții cu Rusia. Conform cotidianului Izvestia, băncile chineze Ping An Bank și Bank of Ningbo au suspendat tranzacțiile de conversie în yuani cu Rusia.

”Sigur că sunt continuate presiunile fără precedent din partea Statelor Unite și Uniunii Europene asupra Republicii Populare China, inclusiv în contextul relațiilor cu noi. Acest lucru creează anumite probleme, dar nu poate deveni un obstacol în calea avansării relațiilor noastre comerciale și economice cu China”, a subliniat Peskov, precizând că cele două state vor evita restricțiile.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: UE pregătește norme stricte pentru PLATFORMELE ONLINE, în scopul contracarării dezinformării electorale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Accidentul în care a murit afaceristul român din Baia Mare, implicat în campania lui Trump,...
Ce au făcut Bianca și Robert după circul și eliminarea de la Insula! Adevărată telenovelă...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt...
Anca Țurcașiu, ipostază senzuală la plajă! Are 53 de ani, dar i-a fascinat pe toți...
Revin temperaturile sufocante, de aproape 40°C. Cod galben de caniculă până luni, în mai multe...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
„Profeția” fostul președinte Gerald Ford despre prima femeie în fruntea Americii
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Ce este starea de flux și cum o putem obține?